Die goeie ouwe tijd...

Dick Rintjema
over De Hoop
in Bennekom

Dick: mijn vader was botermaker op “De Hoop” en zelf heb ik daar als vakantiehulp ook veel gewerkt. Zodoende ken ik de fabriek van binnen en van buiten.

“ In 1933 werd aan de Molenstraat (toen nog Veenderweg) in Bennekom een melkfabriek gebouwd, die melk van 170 veehouders in de buurt verwerkte. Aan het eind van de jaren ’60 werd de melkverwerking gecentraliseerd in Wageningen, waardoor de fabriek in Bennekom overbodig werd.
In 1967 werd het pand overgenomen door Kok-Ede. Aanvankelijk werd het in gebruik genomen als aanvullend distributiecentrum, maar het is ook in gebruik geweest als puddingfabriek. In 1975 verhuisde de puddingmachinerie naar het nieuwe Kok-Ede bedrijf op de Frankeneng.

Op 18 januari 1967 om 15.45 uur werd de schoorsteen neergehaald, de pijp was niet langer nodig.
Deze activiteit werd uitgevoerd door het aannemersbedrijf van v. Engelenhoven uit Ede.
Zo kreeg “De Hoop” een nieuwe bestemming, maar de naam bleef gehandhaafd.

Foto’s: Henk Mattijsen

Tot het begin van de jaren ’80 diende het gebouw locatie voor het voorbewerken en verpakken van groenten en vlees – UniVers produkten. Ook werden er ieder jaar tussen september en januari tienduizenden kerst- en geschenkpakketten samengesteld.

In 1985 werd Kok-Ede door Albert Heijn gekocht en daarna werd het gebouw “De Hoop” verkocht aan bouwbedrijf Driesten. Die hebben het “UniVers-terrein” gesloopt om er huizen te bouwen.

Wilt u meer weten over de geschiedenis?  Klik hier om naar “De Hoop” te gaan.

En lees meer over een bijzondere werknemer, meneer Postma, die jarenlang op “De Hoop” heeft gewerkt. Hieronder het begin van een interview van de Rubriek  – WIJ SPRAKEN MET: –
van een Kok-Ede personeelsblad uit 1974.

Op 18 januari 1967 om 15:45 uur werd de schoorsteen neergehaald, de pijp was niet langer nodig. Deze activiteit werd uitgevoerd door het aannemersbedrijf van v. Engelenhoven uit Ede.