Die goeie ouwe tijd ...

Gerrit Kok
over het belang van
een grote familie

Gerrit (neef van Cor Kok) : over die begintijd weet ik nog…

“ Om als zelfstandig ondernemer van start te kunnen gaan is enig kapitaal vereist.
Dat had Cor Kok nauwelijks. In het zoeken naar financiers kwam hij o.a. terecht bij Cor en Alie Koopman in Spierdijk. Voor ons waren zij onze C. en A.
Broer en zus Koopman waren ongetrouwd. Na het afstoten van het bakkers- annex café bedrijf rentenierden zij in Spierdijk. Louter op zijn “blauwe ogen “en zijn enthousiaste verhaal leenden zij hem 6000 gulden ( “durfkapitaal” ).
Ten minste eenmaal per jaar bezocht Cor C. en A. om de rente te brengen. Na enige jaren kon hij ook de hoofdsom aflossen. Maar… daar wilden zij niets van weten, want zij vreesden dan zijn jaarlijks bezoek te moeten missen!

Cor Kok en zijn vrouw Annie kwamen uiteraard geregeld in West Friesland bij familie op bezoek. Steevast kwam hij dan ook bij ons in Spierdijk om een bestelling Kok’s Custard, instantpudding, af te leveren. Hij stelde de klandisie van mijn moeder ( wij waren thuis met 12 kinderen ) zeer op prijs.
Dat bracht mij er later toe om hem erop te wijzen, dat hij ( Cor Kok ) groot geworden was van de custard en wij ook, zij het in een andere betekenis. “